U gelooft niet in goud en zilver? Denk aan de les die de VS in 1837 kreeg




180 jaar geleden brak in de Verenigde Staten een golf van paniek los in de bankensector. De Amerikanen hadden toen Andrew Jackson tot president gekozen en die kon meteen alle hens aan dek roepen. Op 10 mei 1837 kwamen de Amerikaanse banken tot de conclusie dat er iets grondig mis was met het financieel systeem dat op dat moment in voege was. De bankiers kwamen plots tot het inzicht dat het toestaan van kredieten op basis van waardeloos papieren geld een spelletje was dat niet helemaal risicovrij was. En dan drukken we ons nog zacht uit.

Het papieren geld dat op dat moment werd gebruikt was slechts gedeeltelijk gedekt door edelmetalen. Tegenover elke 5 dollar in papieren geld stond slechts een dekking in goud en zilver ter waarde van 1 dollar. De situatie was tot een climax gegroeid na een wilde rush op de banken om geld te ontlenen voor het aankopen van grond. De VS waren nog niet zo lang onafhankelijk en stonden aan de vooravond van een boom, met als meest in het oog springend de verovering van het wilde westen.

De vastgoedzeepbel ontplofte in 1837, met een golf van paniek tot gevolg. De economische gevolgen van die implosie waren niet te onderschatten, de VS werden geconfronteerd met een depressie die tot 1844 zou duren. In die periode leerde het land dat aan fractional reserve banking wel degelijk risico’s waren verbonden en zelfs grote risico’s. Maar blijkbaar is die les al lang vergeten, want dezelfde fout werd in de 21ste eeuw opnieuw begaan en dan nog eens op veel grotere schaal.

Klinkt dit alles vertrouwd in de oren? Inderdaad, de Amerikaanse regering gaf incentives voor woonkredieten die nooit konden terugbetaald worden, met uiteindelijk de crash van 2008 tot gevolg. Maar ten opzichte van 1837 was er één groot verschil: de moderne dollars waren en zijn nog altijd zelfs niet voor 1/5de door goud of zilver gedekt, het betreft louter en alleen papieren geld zonder enige dekking. U gelooft niet in goud en zilver? Denk dan aan de les die de VS in 1837 kreeg. Als puntje bij paaltje komt, zal u blij zijn dat u wat goud achter de hand houdt.

Gratis Zilveren munt
Zilveren munten
Gouden munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.