Venezuela geeft ons een voorsmaakje van wat de rest van de wereld te wachten staat




Vraag: hoe help ik een van nature rijk land zo snel mogelijk om zeep? Voor het antwoord op deze vraag volstaat het om naar Venezuela te kijken. Dit land is nummer 7 in de wereld wat biodiversiteit betreft en beschikt wereldwijd over de grootste oliereserves. De Venezolaanse regering heeft echter haar uiterste best gedaan om het land in armoede te storten en is daar met grote onderscheiding in geslaagd. Want Venezuela bengelt momenteel aan de rand van de afgrond.

De socialistische regeringsleiders kwamen namelijk tot de conclusie dat de “greedy rich” (de hebzuchtige rijken) de economie in een neerwaartse spiraal hadden gebracht. In 1993 werd president Perez aan de kant gezet wegens het sjoemelen met overheidsgeld. Er kwam een coup die Hugo Chavez aan de macht bracht in 1998. In 1999 kwam er een nieuwe grondwet die door de Venezolanen enthousiast werd begroet. En daarna is het goed fout beginnen te gaan.

Jeff Thomas van InternationalMan.com wijst er op dat sinds de machtsovername de meerderheid de minderheid is beginnen te plunderen, zonder er rekening mee te houden dat die minderderheid (ondernemers, handelaars) de basis hadden gelegd voor de welvaart van het ganse land. Onder Nicolas Maduro, de opvolger van Hugo Chavez, werd de plundering onverminderd verder gezet, met als gevolg een collectieve verarming. Hongerige Venezolanen riskeren op straat nu zelfs hun leven om betere levensomstandigheden te verkrijgen.

Maduro staat met de rug tegen de muur en is nu gedwongen om de kip met de gouden eieren te verkopen. De staat is nog altijd eigenaar van 70% van de aandelen in staatsoliemaatschappij Petropiar, waar Chevron de resterende 30% in bezit. De verkoop van een deel van die participatie aan Rosneft is nu gepland. Dat neemt niet weg dat de situatie in Venezuela steeds explosiever wordt. Het land staat echter model voor wat de rest van de wereld te wachten staat. Overal hebben kortzichtige regeringen een kortzichtige strategie gebruikt om de macht in handen te kunnen houden. Maar deze aanpak heeft een beperkte levensduur en het einde lijkt in zicht te zijn gekomen. Daarom moeten we goed in de gaten houden wat er in Venezuela gebeurt, want dit geeft ons een voorsmaakje van wat er ons en de rest van de wereld te wachten staat.

Gratis Zilveren munt
Zilveren munten
Gouden munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.