Waarom alleen goud een echte waarde heeft




Het financieel systeem zoals we dat kennen, leeft op geleende tijd. Die tijd werd geleend door het massaal aangaan van kredieten. Vooral de Amerikaanse staat heeft op grote schaal geld gedrukt, geld dat eigenlijk gewoon uit de lucht wordt geplukt. Een kleine rekensom leert ons dat dit inderdaad allemaal gratis geld is. Want de kostprijs om een bankbiljet te drukken bedraagt slechts 0,13% van de waarde van dat biljet. Inderdaad, de kostprijs bedraagt amper 13 dollar.

Dit kostenplaatje staat in schril contrast met dat voor de goudproductie. Volgens de GFMS 2017 World Gold Survey werd vorig jaar in totaal 3.222 ton goud opgedolven, voor een totale waarde van 103,60 miljard dollar. De geraamde kostprijs om dat goud boven te halen bedroeg 92,20 miljard dollar. Of met andere woorden: het kost veel meer om een goudmijn te ontginnen dan om bankbiljetten te drukken.

De cijfers zijn afkomstig van Savills Research, dat ze recent publiceerde in het Global Real Estate Investment Report. Op basis van bovenstaande zou goud veel meer waard moeten zijn papieren geld of bankbiljetten, wat dus niet het geval is. Hetzelfde geldt overigens voor zilver en voor de andere edelmetalen. Nochtans zijn die edelmetalen allesbehalve populair bij de gewone belegger. Volgens de cijfers voor 2015 (die van 2015 waren op moment van schrijven nog niet bekend) bedroeg de totale global asset value op 31 december 369.000 miljard dollar.

Daarvan was zeggen en schrijven 3.100 miljard dollar of 0,80% in goud en zilver belegd. De komende crisis zal de waarde van de meeste aandelen, obligaties, vastgoedpapier en papieren valuta’s doen kelderen tot onvermoede diepten. Want zelfs vastgoed is niet de prijs waard die er momenteel voor wordt gevraagd. Vanwege de lange financieringsperiode (20 tot 30 jaar) kunnen de vastgoedprijzen zelfs terugvallen tot onder hun productieprijs. Er is maar een activaklasse die echt waarde kan zetten tegenover de prijs en dat is die van de edelmetalen. Wanneer de kredietzeepbel barst, zullen dus alleen goud en zilver hun waarde behouden.

Gratis Zilveren munt
Zilveren munten
Gouden munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.