Bill Gross ziet de wereld compleet op zijn kop staan




De waarschuwingen dat we in een gevaarlijke wereld zijn aanbeland weerklinken steeds luider. Daarbij wordt ook steeds vaker het voortouw genomen door iemand die moeilijk beschouwd kan worden als één van de aanhangers van ‘doom and gloom’. We hebben het dan over Bill Gross, de beheerder van het Janus Henderson Global Unconstrained Bond fonds. Gross is een man die op Wall Street een kolossaal gewicht in de schaal kan werpen.

Samen met Mohamed El-Erian was hij in een vorig leven het boegbeeld van PIMCO, het befaamde obligatiefonds van de Duitse verzekeraar Allianz. In die periode verwierf hij de bijnaam de Bond King. Gross ziet nu al een tijdje een bui hangen die weinig goeds belooft. En hij stopt niet te waarschuwen dat we op onze hoede moeten zijn voor zeer onprettige gebeurtenissen. Naar zijn mening staat de wereld namelijk compleet op de kop. De traditionele aandrijvers van de wereldeconomie werken namelijk niet meer.

Boosdoener is volgens Gross, het zal waarschijnlijk niemand verbazen, het goedkope geld. Dat heeft geleid tot een wereld waarin de financiële economie de echte economie heeft opgeslorpt. In het oude vertrouwde kapitalisme werd geld verdiend door kapitaal te investeren in die echte economie. Maar dat is dus niet langer nodig. Nu wordt er geld verdiend met geld dat uit de lucht is geplukt en waar dus niets tastbaars tegenover staat.

De economen spreken van de “New Normal” of de “Secular Stagnation” in verband met de huidige economische situatie, maar volgens Gross moeten we ons geen illusies maken. De echte economische groei zal nog geruime tijd onder pari blijven, van een terugkeer naar het precrisisniveau is geen sprake. Gross waarschuwt dat de komst van Donald Trump geen ‘Mirage’-effect zal hebben, ook Trump zal de Amerikaanse economie niet meer op gang krijgen. We zijn in een compleet nieuwe situatie beland waaraan risico’s verbonden zijn die vroeger niet bestonden. En zijn boodschap klinkt dan ook luid en duidelijk: wees voorzichtig, want er hangt onheil in de lucht. De volgende crisis kan sneller dan verwacht bij ons zijn.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.