Centrale banken wringen zich in alle bochten om goudprijs te onderdrukken




Steve St.Angelo van SRSroccoReport.com vestigde de aandacht op een onthutsend cijfer: de centrale banken kochten in de eerste vijf maanden van dit jaar voor 1500 miljard dollar aan activa in, dit uiteraard in het kader van de quantative easing programma’s die verschillende centrale banken nog altijd lopen hebben. Een korte rekenoefening leert dat dit bedrag neerkomt op 300 miljard dollar per maand. Die inkopen zijn bedoeld om de economie te ondersteunen, waarbij dient opgemerkt dat de centrale banken eigenlijk een hersenschim nastreven.

Ze proberen krampachtig de economische situatie te herstellen zoals we die hebben gekend voor het uitbreken van de subprimecrisis van 2007-2008. Na al die jaren hebben ze nog niet begrepen dat dergelijke inspanningen volslagen nutteloos zijn. De centrale banken spannen namelijk het paard achter de wagen. Ze willen de vraagzijde stimuleren, terwijl het probleem eigenlijk aan de aanbodzijde ligt. Zo zullen ze er uiteraard nooit komen.

Wat ze wel hebben gedaan is de prijzen voor een aantal activaklassen door het plafond jagen. Onder andere obligaties, aandelen en vastgoed zijn fors duurder geworden. In die zin heeft de Franse econoom Thomas Piketty gelijk: de kloof tussen arm en rijk is toegenomen. Maar dat is geen economische kwestie, maar wel een gevolg dus van het feit dat de centrale banken het financieel systeem met gratis geld hebben overspoeld.

Eén activaklasse is echter het slachtoffer van deze monetaire politiek. De centrale banken hebben zich in alle bochten gewrongen om de goudmarkt te beteugelen. De goudprijs mocht en zou niet stijgen, dat was het uitgangspunt. In 1998 moesten de centrale banken massaal tussenbeide komen om het Long Term Capital Management Hedge Fund van de ondergang te redden, in 2007-2008 gebeurde hetzelfde met de particuliere banken bij de subprimecrisis. Maar wie zal de centrale banken redden wanneer deze in de problemen raken? Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: niemand. En op dat moment zal het uur van de wraak voor goud, zilver en de andere edelmetalen zijn aangebroken.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.