FED verlaagt de rente te traag om zeepbellen onder controle te houden




De Amerikaanse centrale bank zit gevangen tussen hamer en aambeeld wat haar monetaire politiek betreft. Enerzijds heeft de FED er alle baat bij om de rente op de fed funds zo snel mogelijk te normaliseren, kwestie van opnieuw een wapen achter de hand te hebben wanneer de omstandigheden (lees: een nieuwe crisis) zulks zouden vereisen. Een normalisering van de rente zou bovendien de dreiging van de vorming van zeepbellen op de financiële markten wegnemen.

De keerzijde van de medaille is dat hogere rentevoeten onvermijdelijk de economische groei zullen afremmen. Daarom moet Janet Yellen de situatie op de voet volgen om telkens opnieuw de juiste beslissingen te kunnen treffen. Bij Bank of America is econoom David Woo er zelfs van overtuigd dat het argument van de zeepbellen momenteel zwaarder weegt dan het economische verhaal. Dat zou dus willen zeggen dat de FED zich wel degelijk bewust is van het gevaar op die zeepbellen.

Maar strateeg Kit Juckes van SocGen vestigt de aandacht op nog een andere factor waar tot dusver te weinig rekening mee werd gehouden. De FED verlaagt de rente namelijk te traag om zeepbellen onder controle te houden, iets wat overduidelijk blijkt uit de evolutie van de EV/Sales ratio op de beurs van Wall Street. Deze staat namelijk op het hoogste niveau sinds de Tech Bubble van eind vorige eeuw. Aan een koers-winstverhouding van gemiddeld 19 zijn de techno’s op de beurs van Wall Street sinds de crisis van 2007-2008 nooit zo duur geweest.

En dan komt onvermijdelijk de goudprijs op de proppen, want die kan op een belangrijk keerpunt staan. De Gold/US Dollar ratio zakt steeds dieper weg en dat betekent dat de beleggers niet meer wakker liggen van de monetaire politiek van de FED. De kans bestaat dat de dollar in de komende maanden helemaal door de vloer zakt en dat zou de definitieve uitbraak van het goud kunnen veroorzaken.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.