Qatarstrophe stuurt goudprijs hoger




There is something rotten in the state of Denmark, zo luidt een beroemde zin neergepend door William Shakespeare. Wanneer deze literator nu zou geleefd hebben, had hij waarschijnlijk een variatie in deze zin aangebracht waarbij Denmark vervangen was door Qatar. Want er is duidelijk iets aan de hand in deze Golfstaat, gezien een aantal buren het land in quarantaine hebben geplaatst wegens steun aan terroristen. Wat er precies aan de hand is, is nog niet helemaal duidelijk.

Wel zal duidelijk zijn dat er hier van een zeer explosieve situatie sprake is. Want zowat alle betrokken staten zijn belangrijke spelers op de oliemarkt. In het ergste geval kan de toevoer van olie uit het Midden-Oosten gevaar lopen. Zo’n worst case scenario zou bijvoorbeeld zijn wanneer Iran het opneemt voor het bedreigde Qatar en wanneer de situatie helemaal uit de hand zou lopen. Een oorlog in deze regio is iets waar niemand op zit te wachten.

Dat blijkt alvast uit wat zich op de markt voor edelmetalen afspeelt. Qatarstrophe stuurde de goudprijs alvast hoger, waarbij de kaap van 1300 dollar in zicht is gekomen. De beleggers zochten opnieuw veilige vluchthavens op, wat ook blijkt uit het feit dat het rendement op de benchmark 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie het laagste niveau sinds de verkiezing van Donald Trump heeft laten optekenen. Het zal duidelijk zijn dat de vrees voor Trumpflation, meer inflatie als gevolg van de economische politiek momenteel ver zoek is.

Opvallend is wel dat de dollar niet profiteert van de drang naar meer veiligheid, de greenback ligt al een tijdje zwak op koers. En daar spint de goudprijs dan weer garen bij. Peter Hug, global trading director bij Kitco Metals, is van mening dat de volgende fase in de bull markt voor het goud van start is gegaan. De jongste weken is het sentiment op de goudmarkt gevoelig verbeterd en Hug sluit niet uit dat de goudprijs zich een weg zal banen tot een eind boven het niveau van 1300 dollar.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.