Schulden, schulden en nog eens schulden: het financieel systeem kraakt in zijn voegen




De centrale banken hebben hun verantwoordelijkheid opgenomen door de crisis van 2007-2008 met harde hand aan te pakken. De keerzijde van de medaille is evenwel dat dit gepaard ging met een forse toename van de schuldenlast. Inmiddels zijn de overheden zoveel schulden aangegaan dat het financieel systeem in zijn voegen kraakt. Het zal duidelijk zijn dat de huidige situatie niet tot in het oneindige houdbaar is.

Michael Hartnett van Bank of America berekende dat alle centrale banken samen nu op hun balansen een totaal bedrag van meer dan 15.000 miljard dollar hebben staan. In de afgelopen 10 jaar is dat bedrag fors opgelopen, alleen al de balans van de Amerikaanse centrale bank is sindsdien vervijfvoudigd. Maar de FED is zeker geen alleenstaand geval, in feite is de hele wereld in hetzelfde bedje ziek. Stilaan wordt de schuldensituatie onhoudbaar.

In dat verband moet ook naar China gekeken worden, misschien wel de wild card in het hele schuldenverhaal. China zou wel eens de bron van de volgende crisis kunnen worden, want in dat land zijn de schulden misschien nog sterker gestegen dan in de VS of in andere delen van de wereld. In 2008 beschikten de Chinezen nog over een mooi spaarpotje voor het geval dat er moeilijke tijden zouden aanbreken. Inmiddels zijn die aangebroken en de Chinezen hebben dus hun spaarpotje aangewend.

Nu hebben zelfs de Chinese overheden massa’s schulden en eigenlijk weet niemand hoeveel. Goldman Sachs probeerde de Chinese schulden te berekenen en kwam tot een schuldengraad ten belope van 250% van het BBP. Maar waarschijnlijk zijn de Chinese bedrijven in nog veel ergere mate met schulden belast dan we zelfs maar durven te vermoeden. Uiteindelijk verzuipen de Chinezen in een schuldenberg waarvan de omvang onmogelijk valt vast te stellen. Het spreekt voor zich dat een dergelijke situatie alleen in een grote nieuwe crisis kan eindigen.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.