Stijging houtprijzen kan goudmarkt blijven ondersteunen




Op de grondstoffenmarkten doen zich enkele opvallende evoluties voor. Daarbij valt vooral op dat de olieprijs opnieuw de neus aan het venster heeft gestoken en dat is niet toevallig zo. De oliemarkt was in het verleden een plaats waar volatiliteit hoogtij vierde, maar dat is niet langer het geval. De olieprijs lijkt sinds enkele maanden grote bewegingen te schuwen als de pest, in zoverre dat sommigen de oliemarkt zelfs een stabiele markt durven te noemen.

Dat doet onder andere Jeff Currie, de bekende grondstoffenspecialist van Goldman Sachs. Die stelt vast dat de correlatie tussen de dollarkoers en de grondstoffenprijzen een heel stuk kleiner is geworden, precies omdat de oliemarkt zo’n stabiele markt is geworden. Dat verbaast Currie enigszins, want in de afgelopen 15 jaar heeft hij nooit zo’n gebrek aan volatiliteit in de olieprijzen vastgesteld.

De reden daarvoor ligt voor de hand: schaalolie is de dominante factor geworden op de oliemarkt. Wie wel nog luistert naar de dollar, is de goudmarkt. De goudprijs stijgt telkens als de dollar zwak op koers ligt. Het omgekeerde is uiteraard ook waar. Maar er is volgens U.S. Global Investors CEO Frank Holmes nog een andere factor die de goudprijs momenteel beïnvloedt en dat is vreemd genoeg de houtprijs. Die houtprijs stijgt namelijk flink en dat werkt in inflatie in de hand.

De prijzen voor de verschillende soorten hout in de Verenigde Staten bevinden zich momenteel op het hoogste niveau sinds de financiële crisis en dat is goed nieuws voor het goud. Hout blijft een belangrijke grondstof in de Amerikaanse bouwsector en die doet het momenteel erg goed. Het aantal nieuw opgestarte huizen bevindt zich op een recordniveau, wat de houtprijs de hoogte injaagt. En dus zou de gestegen prijs voor hout één van de factoren kunnen zijn die de stijging van de goudprijs in afgelopen dagen kan rechtvaardigen.

Gratis Zilveren munt
Zilveren munten
Gouden munten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.