Apocalyps in de Amerikaanse distributiesector kan de voorbode van iets veel ergers worden




Dat we leven in een wereld die in snel tempo verandert, hoeven we u ongetwijfeld niet te vertellen. De technologie verandert razendsnel, wat vandaag nieuw is wordt morgen onverbiddelijk als ouderwets van de hand gewezen. En toch gaat het allemaal misschien snel dan we denken. Op het einde van het vorige millennium lazen we overal dat internet op een wip en een zucht de distributiesector zou veranderen. Tientallen internetbedrijfjes stonden klaar om de wereld te veroveren.

Zo’n vaart heeft het allemaal niet gelopen. De brick-and-mortar warenhuizen bleven gewoon bestaan en deden even goede zaken als voordien. Maar geleidelijk aan veranderde er toch iets op de achtergrond. In sommige sectoren kwamen de online verkopen de traditionele winkelverkopen kannibaliseren. Dat gebeurde eerst met boeken, kleding, muziekdragers enzovoort. De voedingssector leek geruime tijd de dans te ontspringen. Bijna 20 jaar later wordt in die sector moord en brand geschreeuwd. Wie de gang van zaken bij de Amerikaanse retailers heeft gevolgd, zal weten wat er aan de hand is.

In sneltreinvaart sluiten de winkels in de Verenigde Staten, in zoverre dat buitenstaanders zich vertwijfeld afvragen wat er aan de hand is. En we hoeven er geen tekening bij te maken: de Apocalyps in de Amerikaanse distributiesector kan de voorbode van iets veel ergers worden. Want de kans is groot dat veel grote distributiebedrijven zullen omvallen om de simpele reden dat ze op te korte termijn te veel omzet zien wegvallen om de zware reorganisatiekosten te financieren. Ze worden met andere woorden door de tijd geklopt.

Dat de situatie ernstig is, wordt onder andere aangetoond door wat er met Abercrombie & Fitch gebeurde. De koers van dit aandeel werd (bij wijze van spreken) met de grond gelijkgemaakt wanneer bleek dat een verhoopte overname niet zo plaatsvinden. Uiteindelijk heeft Amazon de rol op zich genomen die een kleine 20 jaar geleden aan een groot aantal bedrijfjes werd toegewezen. Als nieuwe Wal-Mart zal Amazon de ganse distributiesector op zijn kop zetten. Maar het mogelijk omvallen van een aantal grote distributeurs zal niet zonder gevolgen blijven. Het kan de voorbode worden van een crisis zonder voorgaande.

Advies Goud & Zilver
Verborgen Geheimen
Collectiemunten

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.