Carmageddon zal economie op de grondvesten doen daveren




David Stockman van The Daily Reckoning heeft al meermaals aangeklaagd dat er te weinig aandacht wordt besteed aan wat zich in de Amerikaanse autosector afspeelt. Die maakt namelijk een archislechte periode mee. Volgens Stockman is wat er zich in de autosector afspeelt symptomatisch voor wat er zich wereldwijd in de economie afspeelt. Het tijdperk van het vrijwel eindeloos ontlenen van geld is achter de rug.

Het is Stockman die woord ‘Carmageddon’ heeft ingevoerd, naar zijn mening beseffen Janet Yellen en de andere centrale bankiers nog altijd niet dat een kunstmatig opgedreven vraag niet de juiste weg is naar economische stabiliteit, wel integendeel. In de Amerikaanse autosector hebben god en klein piertje met geleend geld nieuwe wagens gekocht, met als gevolg een totaal scheefgetrokken situatie op de markt. En daar moet nu de prijs voor worden betaald.

Een eerste gevolg is dat de prijzen voor tweedehandswagens zijn gedaald, zeer tot ongenoegen van bedrijven als Avis of Hertz. Hun wagenpark vormt namelijk belangrijk deel de activa op hun balans. Wanneer de prijzen voor de wagens in bezit dalen, daalt ook de waarde van hun balans. Sinds het einde van de Great Recession heeft de FED de verkoop van auto’s gestimuleerd door het geld spotgoedkoop te maken. Bij wijze van spreken kreeg iedereen die in de achteruitspiegel kon kijken een lening vast voor de aankoop van een nieuwe wagen.

De autobedrijven verkochten auto’s als zoete broodjes. De totale productie is boven de vorige piekperiode met 15% gestegen, sinds 2010 is er sprake van een stijging met 130%. Daarmee is de autosector duidelijk ver vooruit gelopen op de Amerikaanse industrie in haar geheel. Maar het uur van de afrekening is aangebroken die afrekening belooft bijzonder pijnlijk te gaan worden. Morgan Stanley voorspelt een totale instorting van de prijzen op de tweedehandsmarkt en vervolgens ook op de markt voor nieuwe wagens. Waarna de Amerikaanse economie wegens het grote belang van de auto-industrie in een recessie zal belanden. En de rest van de wereld zal volgen.

Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.