CME doet er het zwijgen toe over oorzaak flash crash zilver




Wat is er op de zilvermarkt aan de hand? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Op de COMEX zijn de zilverfutures afgelopen vrijdag gecrasht en ditmaal nog geen klein beetje. In Singapore daalde de prijs van de ‘front month’, de meest actieve maand, binnen de minuut van 16,06 dollar naar 14,34 dollar. In de daaropvolgende 2 tot 3 minuten herstelde de zilverprijs al even snel als hij voordien was gedaald.

Van de piek naar de bodem gaven de zilverfutures 10,70% prijs, om voordien met bijna 11% weer op te veren. Waardoor het per saldo een nuloperatie werd. Dat er iets aan de hand is, zal duidelijk zijn. De vraag is alleen wat. Op het moment van de crash gebeurde er niets fundamenteels op de financiële markten die dergelijke wilde prijsschommelingen op de financiële markten rechtvaardigden, het was overal business as usual. Ook de CME doet er het zwijgen toe over de oorzaak van de flash crash bij het zilver.

Er is echter één belangrijke opmerking die moet gemaakt worden. De crash deed zich voor op de futuresmarkt voor zilver en dat is iets heel anders dan de fysieke markt. Outsiders begrijpen volgens Ronan Manly van BullionStar.com nog veel te weinig dat beide markten niets maar ook niets met elkaar te maken hebben. De gebeurtenissen op de fysieke zilvermarkt hebben geen uitstaans met wat er op de futuresmarkt gebeurt.

Mogelijke oorzaken zijn de illiquide markt, opzettelijke manipulatie van de zilverprijs, een foutieve transactie gedaan door een handelaar (weinig waarschijnlijk), computerprogramma’s die stop losses uitlokten of abnormale trading op gang brachten. De flash crash bij zilver had ook gevolgen voor de goudmarkt, waar de goudprijs onderuit ging. En zo komen we misschien bij de meest waarschijnlijke oorzaak: de flash crash bij het zilver had tot doel het goud opnieuw onderuit te duwen. Iets waar de trader(s) in kwestie goed in is gelukt.

Wanneer goud kopen
Waarom goud kopen
Waarom zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.