Illinois is een catastrofe, niet meer of niet minder




Wie een voorsmaakje wil zien van wat de Verenigde Staten (en nadien de rest van de wereld) te wachten staat, moet maar eens kijken naar wat zich in de staat Illinois afspeelt. En wat zich ook in staten als Maine en Connecticut aan het voltrekken is. Maar Illinois is een catastrofe, niet meer of niet minder. De situatie was in deze staat al grimmig, maar in de afgelopen weken is ze van kwaad naar erger geëvolueerd.

Het is al het derde jaar op rij dat de overheid er geen begroting kan voorleggen. De republikeinse gouverneur Bruce Rauner en de democratische overheid raken het namelijk maar niet eens over de manier waarop de chronische deficieten van de staat aangepakt kunnen worden. Illinois is dan ook hard op weg om de eerste Amerikaanse staat met een junk bond rating te worden, want Moody’s dreigt het geduld te verliezen. Het is immers al van medio 2015 geleden dat er nog een begroting op tafel lag.

Wanneer de naar bevolking 5de grootste Amerikaanse staat de status van junk bond zou krijgen, zou dat een precedent zonder voorgaande zijn. De democratische Illinois House Speaker Michael Madigan heeft Moody’s al gevraagd om een beslissing over de kredietrating nog even uit te stellen. In een knieval voor het team van het ratinghuis gaf hij toe dat er nog heel wat werk te doen was, maar dat de klus in ieder geval zou worden geklaard.

Inmiddels is de situatie volledig uit de hand gelopen. Er is geen zicht op uitgaven en inkomsten (belastingen) en voorlopig rijdt Illinois dus op de automatische piloot. Er staat voor een bedrag van 15 miljard dollar aan onbetaalde rekeningen open, waarbij de staat vorig jaar 6 miljard dollar meer uitgaf dan ze binnenkreeg. Op de nog openstaande rekeningen moet bovendien nog eens 800 miljoen dollar aan intresten worden betaald. De situatie is stilaan onhoudbaar geworden. Andere staten dreigen het voorbeeld van Illinois te volgen, waarna ook de VS als federale staat aan de beurt zal zijn. En Europa, Japan en de rest van de wereld. Krijgt u ook een crisisgevoel?

Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.