Indiase regering verhoogt belasting op goudaankopen




De goudmarkt drijft in niet onbelangrijke mate op de appetijt van de Aziaten voor bling bling. Het is algemeen geweten dat de Chinezen de grootste consumenten van goud in de wereld zijn, maar de inwoners van een aantal andere landen in de regio Asia Pacific hoeven daar eigenlijk niet voor onder te doen. En dan denken we op de eerste plaats aan de Indiërs, die in hun talrijke feesten een geschikte alibi hebben gevonden om elkaar gouden juwelen en andere voorwerpen cadeau te doen.

Eén van die feesten is bijvoorbeeld Akshaya Tritiya, maar er zijn wel meer. Ook het seizoen van de huwelijksfeesten is een drukke periode voor de goudhandelaren. Die onblusbare honger naar goud is de Indiase regering eigenlijk een doorn in het oog, want goud wordt in toenemende mate beschouwd als een alternatief voor de nationale munt. En dus heeft ze nog maar eens de belastingen op de aankopen van goud opgetrokken. Een beslissing die de goudmarkt toch wel eventjes deed opschrikken.

Het valt echter nog af te wachten of de verhouding van de Goods and Services Tax (GST), zeg maar de lokale variant van de BTW, de goudverkopen in India zal doen afnemen. Die belasting op transacties met goud werd opgetrokken van 1,20 naar 3% en dat is volgens de meeste handelaren toch wat veel van het goede. Harshad Ajmera, als goudhandelaar eigenaar van JJ Gold House, is van mening dat de regering in New Delhi een stapje te ver is gegaan. Goud en juwelen zijn heilig voor de Indiërs. De verwachting is dan ook een sterke groei van de zwarte markt in het land.

India heeft overigens een traditie om ‘zwart’ goud te verkopen. Veel klanten kochten in het verleden al goud in het zwart om de heffing van 1,20% te vermijden. Het optrekken van die belasting tot 3% zal de zwarte markt alleen maar stimuleren. En die zwarte markt heeft een grote omvang. Volgens de World Gold Council zou in 2016 maar liefst 120 ton goud India zijn binnengesmokkeld. Die grote hoeveelheid smokkelgoud is nog altijd het gevolg van het invoeren van een heffing van 10% op de import van goud in augustus 2013. Het smokkelen van goud dreigt de nationale sport te worden in India, niet meer of niet minder.

Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.