Shiller CAPE index roept op tot voorzichtigheid




De Amerikaanse professor Robert Shiller is vooral bekende vanwege enkele indices die zijn naam dragen. Eén van die indices heeft betrekking op de vastgoedmarkt, maar daar willen we het vandaag niet meer over hebben. De Nobelprijswinnaar en professor van de Yale School of Management Economics is in de beurswereld vooral bekend vanwege zijn Shiller CAPE index. Deze index meet of een beurs duur dan wel goedkoop is.

Over de huidige stand van de Shiller CAPE index hoeven we ons weinig illusies te maken: de index staat zonder meer torenhoog, zo hoog zelfs dat Robert Shiller zich zorgen begint te maken. De Shiller CAPE index heeft namelijk voor het eerst sinds september 2001 de kaap van 30 overschreven. Shiller adviseert de beleggers om hoe dan ook voorzichtig te zijn wat nieuwe aankopen betreft.

Een dergelijke hoge stand heeft in het verleden weliswaar niet altijd geleid tot dramatische gebeurtenissen op de beurs, maar Shiller kan alleen maar vaststellen dat de door hem ontworpen index maar in één periode hoger heeft gestaan dan vandaag. Dat was tijdens de periode tussen juni 1997 en september 2001. En we weten allemaal wat er toen is gebeurd: de dotcom zeepbel is met een doffe knal ontploft, met als gevolg dat de beurskoersen een oplawaai van jewelste kregen.

Shiller raadt in ieder geval aan om de Amerikaanse beurzen te vermijden, want daar zijn de waarderingen het verst doorgestegen. Maar hij vergeet er bij te zeggen dat ook de buitenlandse beurzen steeds gevaarlijkere plaatsen worden. Het wordt namelijk duidelijk dat het spelletje van de centrale banken met gratis geld en nulrente stilaan uitgespeeld is. Wanneer de beleggers dit voluit beseffen, kan de volgende crisis op de loer liggen. Daarom is de hoogst mogelijke waakzaamheid geboden. Wie met ons het zaakje niet meer vertrouwt, kan beter wat goud en zilver achter de hand houden. Gewoon voor het geval dat.

Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.