Centrale banken blijven goud kopen




De aankondiging dat de Amerikaanse centrale bank zal beginnen met het afbouwen van haar balansen is niet zonder gevolgen gebleven op de financiƫle markten. De FED stelde tevens, in tegenstelling tot wat sommigen hadden verwacht, voor dit jaar toch een nieuwe renteverhoging in het vooruitzicht en dat gaf de dollar opnieuw vleugels. De greenback kon zodoende een deel van het eerder dit jaar geleden verlies weer goedmaken.

De keerzijde van de medaille was dat het goud een toontje lager moest gaan zingen. De goudprijs realiseerde in de afgelopen weken de doorstoot richting 1350 dollar en moest nu even uitpuffen van die inspanning. Met een terugval tot onder 1300 dollar tot die gevolg. De meeste analisten liggen echter niet wakker van die terugval. Op de goudmarkt was het sentiment iets te optimistisch geworden en dan kan het geen kwaad dat er even op de rem wordt getrapt.

Het sentiment rond de edelmetalen is echter een stuk beter geworden, zo stellen we vast. Daarnaast staat de rol van vooral goud in het monetair systeem buiten kijf. Dat kan alleszins afgeleid worden uit het feit dat de centrale banken goud blijven kopen. John Hathaway, bekend als beheerder bij Toqueville, gaf daaromtrent een woordje uitleg op de Precious Metals Summit in Beaver Creek, Colorado.

Volgens Hathaway beschouwen de centrale bankiers goud als een reservemunt precies omdat het dat ook is. In de afgelopen jaren kochten ze meer goud dan dat ze Amerikaanse staatsobligaties kochten, iets dat volgens Hatwaway meer dan genoeg zegt. Over de boodschap die de FED op 20 september gaf, ligt Hathaway niet wakker. De FED heeft zichzelf vastgereden en wanneer ze te bruuske zaken doet, kan de schade immens zijn. En dat weet Janet Yellen maar al te goed.

Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.