Venezolaanse inflatie swingt de pan uit




Terwijl iedereen in de wereld zich afvraagt waar de inflatie in hemelsnaam gebleven is, wordt Venezuela geconfronteerd met een overdosis aan inflatie. Veel economen zijn in het geval van dit land van mening dat eigen schuld ook ditmaal dikke bult is. Maar er mag in geen geval een beschuldigende vinger uitgestoken worden naar de Venezolaan in de straat, het zijn de politici die het boeltje om zeep hebben geholpen.

De Venezolaanse inflatie swingt inderdaad de pan uit, zo blijkt uit de cijfers. Ze is zo sterk gestegen dat er sprake is van een hyperinflatie en dat is een economische plaag die we niemand toewensen. Maar de autoriteiten in het land zijn niet voor één gat te vangen. De Banco Central de Venezuela (BCV) kreeg opdracht om geen inflatiecijfers meer te publiceren. En dat heeft ze dus tussen december 2014 en januari 2016 niet meer gedaan. We wisten dus niets over de inflatie in het land.

Die situatie was echter onhoudbaar en vanaf januari 2016 werden er opnieuw inflatiecijfers gepubliceerd, maar dan wel die van een aantal maanden voordien. Met als gevolg dat de laatste inflatiecijfers die we nu kennen ongeveer twee jaar oud zijn. De Venezolaanse centrale had echter buiten de waard gerekend en dat was in dit geval het Johns Hopkins – Cato Institute Troubled Currencies Project.

Deze ging de inflatie berekenen, waarmee het gras voor de voeten van de Venezolaanse centrale bank werd weggemaaid. De gepubliceerde cijfers zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend. Begin augustus bedroeg het inflatieniveau 1823% op jaarbasis, momenteel is het opgelopen tot 1892%. Venezuela is uiteraard een schoolvoorbeeld voor de rest van de wereld hoe het NIET moet. Het geeft aan dat de gevolgen heel zwaar kunnen zijn wanneer er ergens iets misloopt in het financieel systeem. Onze centrale banken zijn met deze gewaarschuwd, want ook die hebben in de afgelopen jaren een zeer gevaarlijk spelletje gespeeld.

Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.