We zijn nog maar één stap van groot onheil verwijderd




Zijn naam is Albert Edwards, maar op Wall Street kent iedereen hem als de Perma Bear. Deze strateeg van Societe Generale tapt al maanden- zo niet jarenlang uit hetzelfde vatje. Edwards is van mening dat we in een centraal geplande economie zijn beland en dat het hele scenario dat de centrale banken in elkaar hebben gebokst zijn beste tijd heeft gehad. Van een happy end is volgens hem geen sprake, we moeten ons op het ergste voorbereiden.

Of zoals hij het zelf uitdrukt: we zijn nog maar één stap van groot onheil verwijderd. In de ogen van de man van SocGen zal de volgende recessie de westerse wereld onvermijdelijk leiden in de richting van een deflatieperiode zo als Japan er nu al meer dan 20 jaar één beleeft. Eigenlijk staan we op dit moment voor een keerpunt, waarbij de trends van lage inflatie, lage rentevoeten en een sterke dollar zou doorbroken kunnen worden. En wanneer dat niet gebeurt, zal deflatie simpelweg onvermijdelijk zijn.

Uit de mond van Edwards klinkt deze waarschuwing niet echt nieuw, want hij waarschuwde al eerder voor een nieuwe deflatoire ijstijd. Zowel de consumentenprijzenindex als de looninflatie zullen volgens hem in de huidige economische cyclus laag blijven, wat de centrale banken daarover al zeggen.

Naar zijn mening zal er onvermijdelijk iets mislopen in het financieel systeem en dan mogen we ons inderdaad aan groot onheil verwachten, waarbij zowel de aandelenkoersen als de obligatiemarkten fors onderuit zullen gaan. Het kan volgens hem niet dat er ganse generatie binnen afzienbare tijd met pensioen zal gaan zonder ooit een berenmarkt of zelfs maar een correctie met 10% te hebben beleefd. Als de centrale banken zo machtig zijn dat ze de beurs kunstmatig 10 jaar hoog kunnen houden, waarom dan ook niet 100 of 200 jaar? Door de vraag te stellen bewijst Edwards al geen zier van dergelijk scenario te geloven.

Missie EGS
Infoavond Goud & Zilver
Adviesgesprek Goud & Zilver

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.