Financiële markten staan voor een serieuze crash-test




Vraag: wanneer krijgen we de langverwachte crash op de financiële markten? Antwoord: wie het weet, mag het ons komen vertellen. Bewegingen voorspellen van koersen van aandelen, obligaties enzovoort is altijd al moeilijk zo niet onmogelijk geweest, maar het voorspellen van een crash is simpelweg onbegonnen werk. Kort samengevat gebeurt zo’n crash als niemand hem verwacht. En dus niet wanneer er voortdurend crash-waarschuwingen de wereld ingestuurd worden. Zoals nu dus het geval is.

Maar misschien kan het geen kwaad om de wiskunde ter hulp te roepen. In dit geval kan het gedrag van de centrale banken bekeken worden en de mate waarin ze geld in de financiële markten hebben gepompt. Sinds 2009 zou het gaan om een bedrag van naargelang van de bron 14.000 of 15.000 miljard dollar. Het juiste bedrag doet er eigenlijk ook niet toe, het staat in ieder geval als een paal boven water dat het om zeer groot bedrag gaat. Om het woord ‘astronomisch’ niet te gebruiken.

De financiële markten staan volgend jaar voor een serieuze crash-test als we Francesco Filia van Fasanara Capital mogen geloven. De tussenkomst van de centrale banken zal in de toekomst geleidelijk aan afnemen en dan zal moeten blijken of die markten inderdaad crash-bestendig zijn. De overgang van Peak Quantitative Easing naar Quantitative Tightening zou volgens Filia wel eens tot serieuze koersschommelingen kunnen leiden.

Hij berekende dat er in 2018 alleen al 1.000 miljard dollar aan liquidititeit zal opdrogen. Dat betekent dat dit geld niet langer beschikbaar is voor het aankopen van obligaties en aandelen. Deutsche Bank waarschuwde al dat een terugval van 2.000 miljard dollar van geld afkomstig van de centrale banken naar nul over een periode van 12 maanden catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Het zou de eerste crash-test voor de markten in 10 jaar betekenen. Wie het zaak niet vertrouwt, kan beter wat goud en zilver achter de hand houden. De schok zou wel eens veel heviger zijn dan we nu ook maar durven vermoeden.

Wanneer Goud kopen
Informatie Goud & Zilver
Waarom Zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.