Londen verliest status als centrum van goudhandel




Al eeuwenlang is Londen een belangrijk centrum voor de goudhandel. Die status dateert al van 1676, toen ene Moses Moscatta verhuisde van Amsterdam naar Londen. Hij ging een partnership aan met de East India Co om goud naar India te transporteren. De Bank of England, opgericht in 1694, werd zodoende een belangrijke speler op de markt. Door de eeuwen heen bleef de goudhandel min of meer dezelfde, nog steeds worden deals vaak bezegeld met niets dan een (virtuele) handdruk.

Maar aan deze situatie dreigt beetje bij beetje een einde te komen. Op de eerste plaats is er de steeds sterkere concurrentie van de Amerikaanse goudmarkten. De CME Group Inc en de Intercontinental Exchange Inc hebben een deel van de Londense handel overgenomen, onder andere door de creatie van nieuwe manieren om in goud te handelen. De futureshandel concentreert zich grotendeels aan de overkant van de grote plas.

Dat Londen zijn toonaangevende positie in de goudhandel heeft verloren, heeft het deels aan zichzelf te danken. De schandalen rond de manipulatie van de Libor – alias de London interbank offered rate – hebben Londen als financieel centrum veel kwaad gedaan. Niet alleen is het toezicht van de regelgevers toegenomen, maar bovendien wordt ook open en bloot de vraag gesteld of het niet zou kunnen dat ook de goudhandel wordt gemanipuleerd.

Nieuwe regels zoals MiFID II en Basel III ondermijnen de positie van Londen verder, om nog maar te zwijgen van de gevaren verbonden aan de Brexit. In toenemende mate verplaatst de handel in fysiek goud zich naar het Verre Oosten en dat maakt veel beleggers in goud zeer ongerust. Londen en New York zijn momenteel de centra van de papieren goudhandel, wat in feite een vorm van handel in gebakken lucht is. Er wordt op de die twee markten namelijk veel meer goud verhandeld dan er fysiek beschikbaar is. En dat doet ons het ergste vrezen als er ‘ergens’ ‘iets’ gebeurt. De boodschap zal dan ook duidelijk zijn: laat het Londens en Newyorkse papieren goud voor wat het is en kies alleen voor fysiek goud.

Wanneer Goud kopen
Informatie Goud & Zilver
Waarom Zilver kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.