Wat is er met de inflatie aan de hand?




Volgens Mario Draghi staat momenteel vooral de inflatie het stopzetten van de stimulerende maatregelen van de Europese Centrale Bank in de weg. Ook Janet Yellen houdt wat de inflatie betreft nog een slag om de hand wanneer het op de volgende renteverhoging aankomt. Om alle misverstanden te vermijden: zowel de ECB als de FED maken zich geen zorgen om een teveel aan inflatie, wel om een tekort aan inflatie.

Wat is er met de inflatie aan de hand? De centrale bankiers vrezen weliswaar het ontbreken van inflatie, maar de man in de straat denkt daar heel anders over. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa leeft het gevoel dat het leven veel duurder is geworden, een feit dat echter door de officiƫle cijfers wordt tegengesproken. De vraag is dan ook wie het gelijk aan zijn kant heeft: zijn de officiƫle cijfers wel betrouwbaar of schetsen die een verkeerd beeld over de inflatie?

Het gevoel dat “doing life or business” duurder is geworden, heeft mogelijk te maken met de manier waarop de inflatie wordt berekend. Het inflatiecijfer is aan beide kanten van de Atlantische Oceaan feitelijk niet meer dan de berekening van de waarde van een mandje goederen en diensten. Volgens Bloomberg staat het als een paal boven water dat de inflatie momenteel op de verkeerde manier wordt berekend. Het echte inflatiecijfer zou ver boven het gepubliceerde liggen.

Ook de factor ‘shrinkflation’ speelt een rol, waarbij wordt bedoeld dat de consumenten minder waar voor hetzelfde geld krijgen. Tenslotte kan ook de inflatie ‘gemasseerd worden’, wat betekent dat de overheden eigenlijk de inflatiecijfers publiceren die ze zelf graag hebben. Het grote gevaar is echter dat een sneeuwbal aan het rollen gaat wanneer de echte inflatiecijfers bekend worden. Dan zal de rente moeten stijgen, met als gevolg dat de overheden meer zullen moeten betalen op hun schulden. Het vervelende aan inflatie is dat ze moeilijk te stoppen valt. Inflatie kan in een wip en een zucht exploderen tot hyperinflatie, met alle gevolgen van dien. Wie het zaakje niet (meer) vertrouwt, houdt voor alle veiligheid maar een flinke hoeveelheid goud en zilver achter de hand.

Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.