Bent u voorbereid op een nieuwe financiële crisis?




Bij de meeste beleggers zal de Grote Financiële crisis van 2008-2009 nog vers in het geheugen liggen. Het betrof namelijk een evenement dat niet licht zal vergeten, want ons volledig financieel systeem balanceerde in die periode geruime tijd aan de rand van de afgrond. Algemeen wordt aangenomen dat deze crisis van start is gegaan op 8 augustus 2007. Dat was de dag dat BNP Paribas 3 van zijn geldmarktfondsen sloot.

De verantwoordelijken voor deze fondsen moesten schoorvoetend toegeven dat het onmogelijk was geworden om de netto waarde van deze fondsen te berekenen omdat er gewoon geen liquiditeit meer was in de markt. Het was zodoende onmogelijk geworden om in te schatten wat de waarde van zo’n fonds nog was wat ze zaten propvol met zogenaamde subprime mortgage related securities. Of met andere woorden: waardepapieren waarvan de waarde was gebaseerd op die gevaarlijke woonkredieten. En die de facto waardeloos waren geworden.

Een maand later begon de bank run op Northern Bank, later dat jaar ging Lehman Brothers overkop. Het was toen een uitzonderlijke situatie, maar de situatie van vandaag is al evenzeer uitzonderlijk. En dus zou een nieuwe crisis in de lucht kunnen hangen. Volgens Merryn Somerset Webb van Money Morning worden we opnieuw met een levensgroot risico geconfronteerd en dat in de vorm van de lage rentevoeten. 

Onze overheden en centrale banken spiegelen ons het beeld voor dat de situatie opnieuw is genormaliseerd, iets wat helemaal niet het geval is. Want in een normale situatie zouden de rentevoeten eveneens genormaliseerd zijn en dat is dus geenszins het geval. Webb heinnert er aan dat die rente op een dieptepunt staat voor de afgelopen 5.000 jaar. De waarheid is dat de rente zo laag wordt gehouden om een volgende crisis te vermijden. Zodra de rente wordt verhoogd is een nieuwe financiële crisis onvermijdelijk.

Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.