Goudprijs kan positief reageren op wijziging monetaire politiek centrale banken




Recent viel er heel wat nieuws te rapen omtrent de centrale banken. Op de eerste plaats was er natuurlijk het feit dat de Britse centrale bank voor het eerst in 10 jaar haar basisrente verhoogde, een maatregel die bovendien op de financiƫle markten rustig werd onthaald. Daarmee treedt de Bank of England in voetsporen van de Federal Reserve Bank in de Verenigde Staten. Op haar beurt zijn de kansen groot dat de FED in december haar basisrente opnieuw met een kwart procent zal verhogen.

Anderzijds was er het nieuws dat Jerome Powell de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse centrale bank wordt. Van dat bericht lagen de beleggers evenmin wakker. Powell is namelijk een ervaren FED-bestuurder die de politiek van zijn voorgangster Janet Yellen gewoon zal verder zetten. Algemeen wordt dus verwacht dat de FED haar serie renteverhogingen aan een rustig tempo gewoon zal verder zetten.

Het ziet er dus naar uit dat de centrale banken geleidelijk aan het geweer van schouder aan het veranderen zijn. Japan en Europa zijn nog niet zo ver, maar zowel de Japanse als de Europese Centrale Bank staan klaar om op hun beurt de huidige rentecyclus te verlaten en een nieuwe cyclus te betreden. Er is dus sprake van een trendommekeer wat de houding van de centrale bankiers betreft.

De goudprijs kan positief reageren op de wijziging van de monetaire politiek van de centrale banken.
Dit jaar is de goudprijs al met 11% gestegen, dit ondanks het feit dat de rente-microbe vanuit andere delen van de wereld naar de VS aan het overwaaien is. Maar in dit scenario is daarenboven nog geen rekening gehouden met een Black Swan, een onverwachte gebeurtenis die de goudmarkt door elkaar kan schudden. Zaak is dus om de evolutie van de goudprijs goed in de gaten te houden.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.