Hoe zal goud zich gedragen als centrale banken hun monetaire politiek normaliseren?




Wereldwijd maken de centrale banken zich klaar om een nieuwe weg in te slaan. De Amerikaanse centrale bank is al bijna twee jaar geleden begonnen met het normaliseren van haar basisrente. De volgende stap die de FED nu moet zetten, is het afbouwen van haar balans. Dat betekent dat de obligaties op vervaldatum die op die balans staan niet vernieuwd zullen worden. Dat afbouwen wordt uiteraard een proces van lange adem, want de kleinste misstap kan volstaan om de situatie uit de hand te laten lopen.

De andere centrale banken zitten nog niet zo ver in hun cyclus (als we dit woord tenminste mogen gebruiken), maar ook de Europese Centrale Bank maakt zich op om haar steunmaatregelen af te bouwen. Dat is de eerste stap in het normaliseringsproces, in een volgende fase zal de rente verhoogd worden. Maar dat is nog toekomstmuziek, voorlopig heeft de ECB de handen vol met de voorbereiding van de afbouw van de steunmaatregelen. De normalisering van de monetaire politiek is dus volop bezig.

Hoe zal goud zich gedragen als centrale banken hun monetaire politiek normaliseren? Troy Gayeski van SkyBridge Capital is van mening dat een forse stijging van de goudprijs in dergelijke omstandigheden zeer onwaarschijnlijk lijkt. De goudmarkt krijgt er langzamerhand concurrentie bij in de vorm van vastrentende waarden die weer wat opbrengen. Volgens Gayeski zijn we momenteel ver verwijderd van een boommarkt in het goud.

John LaForge, head of real assets strategy bij het Wells Fargo Investment Institute, zit op hetzelfde standpunt. In een omgeving van stijgende rentevoeten heeft goud nog nooit goed gepresteerd, zo markt LaForge op. Maar beide heren vergeten wel één zaak: de edelmetalen hebben de gewoonte om in positieve zin te verrassen wanneer het sentiment rond goud & co een deuk heeft opgelopen. Bovendien is het veel en veel te vroeg om de goudmarkt zo maar in de steek te laten. De kans is groot dat de centrale banken onderweg een fout zullen maken. Met als gevolg dat de goudprijs kan exploderen.

Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.