Wat is de rol van JP Morgan Chase in de handel in edelmetalen?




U zult het ongetwijfeld links of rechts gelezen hebben: de Amerikaanse bank JP Morgan Chase zou op een grote voorraad zilver zitten. Die voorraad zilver zou de grootste zijn die ooit werd opgeslagen, er is sprake van 133 miljoen troy ounce. Dat is zelfs meer dan de gebroeders Hunt in de jaren 70 van vorige eeuw in hun bezit hadden. Die probeerden de markt te ‘corneren’ (manipuleren) in de hoop de zilverprijs door het plafond te jagen. Maar de 2 broers kregen het deksel flink op de neus, ze moesten de zilvermarkt met hangende pootjes verlaten.

Het bericht over die 133 miljoen troy ounce zilver in bankiershanden doet echter vraagtekens rijzen. Wat is de rol van JP Morgan Chase in de handel in edelmetalen? Want de Amerikaanse bank zou volgens sommige bronnen ook 95% van de goudhandel controleren. Het zou JP Morgan en niemand anders zijn die af en toe de goudprijs eens flink naar omlaag duwt door in een lege markt een grote hoeveelheid goud te dumpen. Andere marktpartijen beschikken over te weinig goud om de goudmarkt op die manier te manipuleren.

Het is opvallend dat er de laatste dagen op de zilvermarkt nogal wat handel was. Bovendien hebben institutionele beleggers hun posities omgedraaid. Waar ze in december nog short stonden, staan ze nu lang. Dat betekent dat ze een verdere stijging van de zilverprijs verwachten. Ted Butler, een bekende analist van de zilvermarkt, houdt het gedrag van JP Morgan Chase nu al geruime tijd in de gaten.

Hij kan zich onmogelijk voorstellen dat een grootbank dat zilver zo maar koopt. De bedoeling is uiteraard om uiteindelijk winst op de zilverposities te realiseren. Inderdaad, zilver lijkt fors ondergewaardeerd. Vorig jaar is het witte metaal maar met iets meer dan 1,50% gestegen, ten opzichte van een stijging met 11% ten opzichte van de goudprijs. Maar misschien is er toch iets meer aan de hand. In de afgelopen maanden werd regelmatig geprobeerd om de goudmarkt te verstoren via ingrepen op de zilvermarkt. Stuurt JP Morgan Chase daar op aan? Alleen de toekomst zal het ons kunnen vertellen.

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.