Schuldenzeepbel zadelt FED met dilemma op




De Amerikaanse centrale bank wordt momenteel geconfronteerd met een probleem dat ze zelf deels heeft veroorzaakt. En waar ook de andere centrale banken vrolijk aan mee gedaan hebben. De FED heeft in reactie op de grote financiƫle crisis van 2007-2008 haar rente tot nul laten zakken. Sommige andere centrale banken gingen nog een stapje verder en duwden hun basisrente zelfs onder nul.

Het betrof een noodmaatregel, want het was op dat moment pompen of verzuipen. Maar 10 jaar laten worden de centrale banken met de negatieve gevolgen van hun monetaire politiek geconfronteerd. Door de rente zo fors te verlagen werd de hele wereld aangespoord om geld te lenen. Het gevolg is een reusachtige schuldenburg die wij met ons allen nu moeten meetillen. En dat is maar de helft van het verhaal.

De globale schulden worden geschat op 245.000 miljard dollar (een ruwe schatting, maar in ieder geval een onvoorstelbaar hoog bedrag). Sinds de grote kredietcrisis zijn die schulden met meer dan 40% gestegen. Of met andere woorden: de centrale banken hebben een schuldencrisis bestreden door nog meer schulden aan te gaan. De Verenigde Staten hebben daarbij het voorbeeld gegeven.

De federale regering heeft de schulden doen oplopen tot 21.200 miljard dollar, waarbij er in de afgelopen 12 maanden alleen al 1.400 miljard dollar is bijgekomen. Momenteel staat de basisrente in de VS alleen nog relatief laag, maar de trend is stijgend. Dus loopt de FED het gevaar zich in eigen voet te schieten wanneer ze haar basisrente in het huidige tempo blijft verhogen. Maar zelfs wanneer ze de basisrente op de huidige niveaus stabiliseert, zullen de rentebetalingen voor de federale overheid in de komende jaren blijven oplopen.

Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.