Waarom koopt de Hongaarse centrale bank zoveel goud?




De jongste maanden hebben een aantal centrale banken zich ontpopt tot belangrijke aankopers van goud. Oorspronkelijk waren dat vooral niet-Europese centrale banken, maar recent is ook de Poolse centrale bank aan de koopzijde opgedoken. Evenals de Magyar Nemzeti Bank (MNB), zijnde de Hongaarse centrale bank. Die maakte recent spectaculaire verkoopcijfers bekend omtrent haar goudreserves.

We zetten de feiten even op een rijtje. Voor 1 oktober bezat de Hongaarse centrale bank 3,10 ton goud, maar in de loop van deze maand is daar 28,40 ton bijgekomen. Zodat in de kluizen van deze centrale bank momenteel 31,50 ton ligt opgeslagen. Of met andere woorden: de Hongaarse goudvoorraden zijn in de loop van deze maand vertienvoudigd. Opvallend is ook dat al het aangekochte goud in het land zelf opgeslagen ligt.

Waarom koopt de Hongaarse centrale bank zoveel goud? Daar moet een reden voor zijn, want de Magyaren (zoals ze zichzelf noemen) hebben hun goudvoorraden sinds 1986 ongewijzigd gehouden. Gedurende 32 jaar veranderde er met andere woorden niets, waarna plotseling een merkwaardige omslag in de houding van verantwoordelijken van de centrale bank werd vastgesteld.

Ronan Manly van Bullionstar.com verwijst in dat verband naar een persmededeling die de Hongaarse centrale bank de wereld instuurde. Naar aanleiding van de aankopen van het goud stelt de centrale bank dat de aankopen beschouwd moeten worden tegen de achtergrond van de nationale en economische strategische doelwitten op langere termijn. Een bijzonder vage verklaring waarmee eigenlijk compleet niets wordt gezegd. Wat is de echte reden waarom de Hongaren plots zoveel goud nodig hebben? Wie het weet, mag het ons altijd komen zeggen.

Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.