Vraag naar goud bleef stabiel in het derde kwartaal




In de goudsector wordt elke keer opnieuw uitgekeken naar het kwartaalrapport van de World Gold Council. Het rapport over het derde kwartaal was ook ditmaal snel klaar en enkele opvallende feiten uit dit rapport willen we u niet onthouden. De algemene trend was dat de vraag naar goud in het voorbije kwartaal min of meer stabiel bleef. Het bleef met andere woorden relatief rustig op de goudmarkt, terwijl ook de goudprijs per saldo geen potten wist te breken.

In totaal bedroeg de vraag naar goud tussen 1 juli en 30 september 964,30 ton en dat is zeggen en schrijven 6,20 ton minder dan vorig jaar. Tegenover een sterke vraag vanuit de hoek van de centrale banken en een stijging van de 13% van de vraag uit de hoek van de consumenten stond een vrije grote outflow uit de Exchange Traded Funds (ETF’s) of trackers. Het waren dus vooral beleggers op korte termijn die uit het goud stapten.

De vraag naar gouden staven en baren steeg met 28% tot 298,10 ton, de stijging van deze vraag werd door de WGC geweten aan de toegenomen volatiliteit op de forexmarkten en de beurzen. Veel beleggers kregen een een toenemend gevoel van onveiligheid en zochten zodoende beschutting op de goudmarkt. De vraag naar goud voor juwelen steeg anderzijds met 6%, onder andere de lagere goudprijs trok heel wat kopers aan.

Maar vooral de vraag vanuit de centrale banken trok de aandacht. Die vraag steeg met 22% tot 148,40 ton en dat was het hoogste niveau sinds 2015. De vraag vanuit de technologiesector steeg voor het achtste kwartaal op rij, hier was sprake van een groei met 1%. Er wordt onder andere goud verbruikt in smartphones, servers en zelfrijdende wagens. Vooral in de Verenigde Staten werd een outflow van de beleggers uit ETF’s vastgesteld.

Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.