FED zit opgesloten in Hotel California




Ergens halverwege de jaren 70 was Hotel California een grote hit voor de Amerikaanse rockgroep The Eagles. Het verhaal van Hotel California klonk enigszins vreemd in de oren: ‘you can check in anytime you want, but you can never leave’. Of met andere woorden: een hotel dat een soort gevangenis is. De bezoeker kan wel inchecken, maar hij raakt er nooit meer buiten. Een fictieve situatie, zult u denken.

Maar niets is minder waar, want de Amerikaanse centrale bank heeft zich in een soort Hotel California genesteld. De crisis van 2007-2008 met uitzonderlijke maatregelen bezweerd, zowel de economie als de banken bleven de val in een diep gat bespaard. De prijs die moest betaald worden, was echter groot. Want nu blijkt dat de FED de terugweg is kwijtgeraakt. Zo die terugweg er ooit is geweest.

De FED zit dus opgesloten in een soort moderne versie van Hotel California. De centrale bank heeft een wanhopige poging ondernomen om de situatie te normaliseren, maar werd met harde hand teruggefloten. Niet alleen werd aan de normalisering van de rentevoeten een halt toegeroepen, ook van de plannen om de balans verder af te bouwen komt voorlopig niet veel in huis.

Voor Peter Schiff komt dit niet als een verrassing. Hij heeft altijd gewaarschuwd dat de FED zich klem had gereden en niet meer voor- of achteruit kan. Tijdens de laatste FOMC meeting schrapte de Federal Reserve de plannen voor een verhoging van de rente in 2019. Volgens Schiff verzwijgt de FED de echte reden waarom ze deze monetaire bocht heeft genomen. De echte reden waarom ze de rente niet verder kan verhogen en haar balans niet kan inkorten, is omdat de financiële markten dit niet aankunnen. Schiff stelt nu een pertinente vraag: wie zal bij de volgende crisis nog Treasuries kopen?

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.