Zal Jerome Powell's "Band-Aid" voldoende zijn om de implosie van de zeepbel uit te stellen?




Gaan we even terug naar de jaren 80, dan was één van de opmerkelijkste gebeurtenissen van die periode het Band Aid initiatief. Geconfronteerd met een legendarische hongersnood in Afrika startte de zanger van de Boomtown Rats Band Aid, een muzikaal gezelschap dat in de bres sprong voor hongerend Afrika. Het initiatief kreeg navolging, hoewel de honger uiteraard de wereld nog niet uit is.

Volgens sommige analisten mag het optreden van de Amerikaanse centrale bank vergeleken worden met dit initiatief. Zal Jerome Powell's "Band-Aid" voldoende zijn om de implosie van de zeepbel uit te stellen? Bedoeld wordt uiteraard de snelle bocht die de FED maakte om te beletten dat de economie in een diep gat wegzakte. Plots kondigde Powell aan dat de rentecyclus onderbroken werd, waarmee hij lijnrecht inging tegen verklaringen die hij nog niet zo lang voordien had afgelegd.

Uiteraard had Powell boter op zijn hoofd, want hij en zijn voorgangers centrale bankiers Ben Bernanke en Janet Yellen zijn verantwoordelijk voor het blazen van die zeepbel. Zowel op de beurs als op de obligatiemarkten zijn zeepbellen ontstaan waar lucht uit dreigt te ontsnappen zodra het rentestandpunt wordt aangepast. Waardoor Powell en de rest van het FED-team met een vervelend dilemma wordt geconfronteerd.

Enerzijds is er de behoefte om de rente zo snel mogelijk te normaliseren, want de economen van de centrale bank beseffen drommels goed dat een recessie op langere termijn onvermijdelijk is. Anderzijds hebben Powell & Co ook wel in de gaten dat een te ruime monetaire politiek de rechtstreekse oorzaak is van de zeepbellen die overal in het financieel systeem zijn opgedoken. Dit verhaal kan eigenlijk alleen maar slecht aflopen, meer bepaald in de vorm van een crisis die haar gelijke niet heeft in de geschiedenis. 

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.