Centrale banken verliezen controle over gevaarlijkste obligatiemarkt ooit




De jongste weken zijn de rendementen op obligaties in snel tempo gedaald. Daarmee wordt geanticipeerd op een mogelijke rentedaling waar iedereen op de financiële markten momenteel de mond van vol heeft. Sommige analisten dringen er op aan dat de Amerikaanse centrale bank nog deze zomer haar basisrente opnieuw laat zakken. Dat zou alleszins een opmerkelijke gebeurtenis zijn.

Hoe de beleggers daar op zullen reageren, is hoogst onduidelijk. In normale omstandigheden zou in deze fase van de economische cyclus de rente naar omhoog en niet naar omlaag moeten. Scott Mather, chief investment officer U.S. core strategies bij Pimco, heeft er alleszins geen goed oog in. De beheerder van het grootste obligatiefonds ter wereld vreest voor een obligatiecrash zoals we er voordien nog geen hebben gezien.

Mather vergelijkt de huidige situatie met die in het midden van het eerste decennium van deze eeuw, toen de wereldwijde financiële crisis er zat aan te komen. Een aantal factoren maken hem bijzonder ongerust. Hij verwijst in dat verband naar de oplopende schulden en naar de afname van de kwaliteit van de uitstaande kredieten. Gelijkaardige factoren waren ook in 2005 en 2006 zichtbaar.

De conclusie is volgens Mather dan ook duidelijk: de centrale banken verliezen de controle over de gevaarlijkste obligatiemarkt ooit en dat kan alleen maar slecht aflopen. De Standard & Poor’s is in waarde verdubbeld sinds de centrale banken begonnen zijn met het oppompen van de koersen. Verstandige beleggers dekken zich dan ook beter in tegen de komende gebeurtenissen door het kopen van goud, zilver enzovoort. Op die manier verzekert u zich van een stevig valscherm in geval het inderdaad mis zou lopen op de obligatiemarkten.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.