Schulden speelden op de achtergrond een belangrijke rol bij de Europese verkiezingen




De Europese verkiezingen zijn achter de rug, inmiddels is duidelijk wie een zitje krijgt in het Europees parlement en wie naast de boot is gevallen. Eigenlijk betreft het hier geen echt parlement en heeft het ook niet de ambitie om dat ooit te worden. Alle belangrijke beslissingen worden namelijk genomen door de leden van de Europese Commissie en van de Europese Centrale Bank en die worden niet gekozen.

Deze laatste heeft inmiddels de reputatie verworven “the worst-run Central Bank in the world” te zijn, zeg maar de slechtst bestuurde centrale bank in de wereld. De Europese verkiezingen vonden volgens Off-Guardian.org plaats op een moment dat de economie kwetsbaarder lijkt dan ooit. Het BBP in de eurozone stagneert al jaren, in de 6 grootste landen is het in de periode 2008 tot 2017 met 12% gekrompen.

Quantitative Easing en andere ingrijpende maatregelen zoals de Private-Public Partnerships (PPPs) of de nieuwe Targeted Long-term Refinancing Operations (TLTRO-III) hebben tot dusver weinig zoden aan de dijk kunnen brengen. De Europese economie blijft dus aanmodderen, zelfs al bevinden de rentevoeten in de eurozone zich op ongekende dieptepunten. Bovendien is er nog een factor waar tijdens de verkiezingsstrijd in alle toonaarden over werd gezwegen, maar die op de achtergrond wel een belangrijke rol speelden.

En dat is het probleem van de openbare schulden in de Europese Unie. Die zijn inmiddels opgelopen tot 80% van het BBP, met grote onderlinge verschillen uiteraard. Griekenland (335 miljard euro) staat aan de kop met een schuld die 181% van het BBP bedraagt en ook Italiƫ (2.300 miljard euro of 132% van het BBP en Portugal (225 miljard euro of 122%) scoren slecht. Duitsland (2.000 miljard euro of 61%) en Luxemburg (12 miljard of 21%) doen het heel wat beter. De schulden zullen bij de volgende crisis als een splijtzwam voor Europa werken, ze zullen de Europese Unie en de euro aan diggelen slaan. Voorzichtige lezers van deze boodschap zetten zich beter schrap.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiƫle eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.