Wereldwijde schulden zijn gestegen tot 250.000 miljard dollar




Het zijn cijfers om van te duizelen: de wereldwijde schulden zijn in de eerste helft van dit jaar gestegen tot 250.000 miljard dollar, een bedrag dat we ons maar moeilijk kunnen voorstellen. Het cijfer is afkomstig van het International Institute of Finance (IIF), dat als een betrouwbare bron mag beschouwd worden. Deze instelling wist bovendien te melden dat in de eerste 6 maanden van dit jaar er sprake was een groei van de schulden met 7.500 miljard dollar.

Het gaat dus allemaal pijlsnel en de schuldenspiraal lijkt met de beste wil van de wereld niet meer te stoppen. Vooral de Verenigde Staten en China maken schulden alsof die nooit terugbetaald moeten worden. Wat niet wil zeggen dat de rest van de wereld achter blijft. De alsmaar stijgende schuldenberg is uiteraard een groot probleem, maar dan wel eentje waar de financiële markten voorlopig niet wakker van willen liggen.

De voorspellingen van het IFF klinken bovendien onheilspellend. Volgend jaar zullen de overheden allemaal samen 70.000 miljard dollar aan schulden maken, tegenover 65.700 miljard dollar in 2018. Vooral de snelle stijging van de Amerikaanse federale schulden speelt hierbij een rol. Op het einde van 2020 zou de schuldenberg opgelopen zijn tot 255.000 miljard dollar, aldus nog het rapport van het IFF.

De Verenigde Staten en China zijn samen goed voor 60% van de groei. Maar ook de groeilanden doen hun best: op 30 juni 2019 had hun schuldenberg een nieuwe piek bereikt op 71.400 miljard dollar. Dat is 220% van het Bruto Binnenlands Product van de Emerging Markets. Het vreemde aan de zaak is dat iedereen de toename van de schulden als de gewoonste zaak in de wereld beschouwt. Zal het schuldenprobleem vroeg of laat mislopen? Het kan bijna niet anders, maar alleen valt moeilijk te voorspellen wanneer dit zal gebeuren.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.