Ook bedrijfsschulden op recordniveau, downgradings kunnen catastrofe veroorzaken




We vertellen u ongetwijfeld geen geheim wanneer we stellen dat de wereld stilaan verzuipt in de schulden. Volgens Bloomberg zou het totaal bedrag aan uitstaande schulden 250.000 miljard (= 250 triljoen) dollar bedragen. Dat zijn alle schulden bij elkaar geteld, gemaakt door overheden, bedrijven en particulieren. De trend blijft bovendien stijgend, want volgend jaar zouden de schulden oplopen tot 255 triljoen dollar.

John Stepek, executive editor van MoneyWeek, maakt zich op de eerste plaats zorgen om de bedrijfsschulden. Hij refereert naar David J. Lynch in The Washington Post, die berekende dat de Amerikaanse bedrijven allemaal samen op 30 juni bijna 10.000 miljard dollar (10 triljoen dollar) aan schulden zouden uitstaan hebben. Dat is een kolossaal bedrag, goed voor ongeveer 50% van het Amerikaans BBP. Er hoeft waarschijnlijk niet aan toegevoegd worden dat dit een recordbedrag is.

Dit jaar hebben de bedrijven 2,40 triljoen dollar aan nieuwe schulden gemaakt via het lenen van geld en via de emissie van obligaties. Daarbij maken ze gebruik van het feit dat de rente onwaarschijnlijk laag staat, zodat het zeer verlokkelijk is om geld te lenen op welke manier dan ook.

Dat geld wordt echter niet gebruikt voor echte bedrijfsdoeleinden, zeg maar om te investeren. De bedrijven doen overnames (die niet altijd even goed slagen), verhogen het dividend of kopen eigen aandelen in. Allemaal om de beleggers te plezieren. Gibson Smith van Smith Capital wijst echter op het gevaar van die schulden. Veel bedrijven met een rating BBB, dus op de grens van Investment Grade en High Yield, hebben obligaties uitgegeven. Bij een downgrading worden hun schulden junk bonds en dan gaan de poppen aan het dansen. Een catastrofe wordt dan onvermijdelijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Zaak is in ieder geval om de gang van zaken op de obligatiemarkten goed in de gaten te houden.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.