Ook FED kan haar toevlucht nemen tot negatieve rentevoeten




De jongste maanden is er aan het rentefront een zekere ontspanning merkbaar. De Duitse 10-jarige rente, de rente op de Bunds, is langzaam maar zeker terug richting nulpunt gekropen. Ook in andere Europese landen staat de basisrente minder negatief. Anderzijds is de rente op de toonaangevende 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie de afgelopen weken weer wat afgebrokkeld.

Is het tijdperk van de negatieve rentevoeten binnenkort achter de rug? Als we Goldman Sachs mogen geloven, is het veel te vroeg om daarover al te spreken. Ook de FED kan haar toevlucht nemen tot negatieve rentevoeten wanneer de omstandigheden dit zouden vereisen. Daarmee wordt bedoeld dat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente onder nul zal laten zakken wanneer de Verenigde Staten door een recessie zouden getroffen worden. Een stelling die sommigen ongetwijfeld zal verrassen.

Jan Hatzius, chief economist bij Goldman Sachs, geeft toe dat de FED in het verleden zelf twijfels had over zowel de noodzaak als het nut van negatieve rentevoeten. Binnenskamers zijn de economen van de Amerikaanse centrale bank namelijk van mening dat negatieve rentevoeten het financieel systeem kunnen ontregelen. Daarbij wordt bijvoorbeeld verwezen naar het feit dat ze de winstgevendheid van de banken onder druk zet.

Maar Hatzius is er zeker van de FED niet zal aarzelen om daadwerkelijk over te gaan op negatieve rentevoeten wanneer de economische situatie dat zou vereisen. Een dergelijke keuze van de FED zou de goudmarkt in rep en roer zetten, een explosie van de goudprijs lijkt dan onvermijdelijk. Op langere termijn lijkt een recessie hoe dan ook onvermijdelijk en dat is goed nieuws voor het goud.

Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiƫle eindspel?

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.