Centrale banken hebben speedballs in financieel systeem geïnjecteerd om welvaartsgevoel te versterken


Speedballs zijn in de wereld van junkies erg populair. Voor wie niet thuis is in deze wereld (en eigenlijk raden we u aan om daar zo ver mogelijk uit de buurt van te blijven): een speedball is een mix van heroïne en cocaïne die wordt geïnjecteerd in een ader. Beide drugs hebben een tegengesteld effect, zodat de gebruiker de indruk heeft dat hij eerst omhoog en daarna weer omlaag gaat. Of toch zoiets, want om heel eerlijk te zijn hebben we zo’n speedball zelf nooit gebruikt. Maar in financiële termen weten we wel ongeveer wat het effect er van moet zijn.

De centrale banken hebben namelijk speedballs in het financieel systeem geïnjecteerd om het welvaartsgevoel te versterken, met de uiteindelijke bedoeling om de consumptie aan te zwengelen. Neen, deze uitspraak komt niet uit onze mond. Het is de voormalige president van de Amerikaanse centrale bank Dick Fisher die onomwonden verklaart dat de centrale bankiers – in dit geval Ben Bernanke en Janet Yellen van de FED - heroïne en cocaïne hebben toegediend aan het financieel systeem. Een strategie die niet zonder gevaren is.

Want beide drugs zijn verslavend en dat is waarschijnlijk nog zwak uitgedrukt. De Amerikaanse centrale bank heeft bewust een enorme rally op de beurs, de vastgoedmarkt en op de obligatiemarkt gestimuleerd om de consumenten een gevoel van welvaart te geven. Hogere beurskoersen, stijgende vastgoedprijzen en hogere obligatiekoersen geven de consumenten inderdaad het gevoel dat ze over meer geld beschikken en dat ze dus meer kunnen uitgeven. Maar hoe men het ook draait of keert, het blijft een vals gevoel.

Maar Fisher heeft niet de gewoonte om een blad voor de mond te nemen en dus zegt hij de zaken zoals ze werkelijk zijn. Het wapenarsenaal van de Amerikaanse centrale bank is nu leeg, er zijn geen wapens meer beschikbaar om de consumptie verder aan te zwengelen. Bovendien begint nu het pijnlijke afkickproces, want de financiële markten zijn verslaafd geraakt aan hun portie heroïne en cocaïne. Dat afkickproces kan een bloedbad op de financiële markten veroorzaken, zodat het geen overbodige luxe is om over te stappen naar activa die voldoende veiligheid bieden. En dan hebben we het inderdaad over goud, zilver en platina, kortom de edelmetalen.



Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.