Hoe valt er te ontsnappen aan het grootste Ponzi schema ooit?


Voor obligatiehouders zijn het droevige tijden. Wat ze ook doen, met een belegging in obligaties valt nauwelijks nog enig rendement te realiseren. Wie langerlopende obligaties met nog een behoorlijke coupon in handen heeft, mag zich in de handen wrijven. Maar ook die pret zal van beperkte duur zijn, want onvermijdelijk zal het tijdstip aanbreken dat de obligatie in kwestie afloopt. Op dat moment zal blijken dat met de beste wil van de wereld geen alternatieve belegging met een aanvaardbaar rendement verkrijgbaar is.

We weten dat inmiddels de Japanse en Europese beleggers vaak al moeten betalen om obligaties te mogen aanhouden. In totaal zou al voor meer dan 13.000 miljard dollar aan obligaties een negatieve rentevoet hebben. De negatieve rentevoeten hebben dus de ganse wereld in een ijzeren wurggreep gekregen en ze lijken niet van plan te zijn om die greep snel te lossen. Maar diezelfde negatieve rentevoeten hebben tevens de obligatiemarkten mee gesleurd in een Ponzi schema van zelden geziene afmetingen.

Hoe valt er te ontsnappen aan het grootste Ponzi schema ooit? In feite zetten die negatieve rentevoeten de hele obligatiewereld op zijn kop. Obligaties zijn beleggingsinstrumenten die traditioneel een rendement opleveren, het is helemaal niet de bedoeling dat de bezitters van die obligaties moeten betalen om ze te mogen aanhouden. Tot 2 jaar geleden was het ondenkbaar dat een bezitter van een obligatie rente geen rente zou ontvangen, laat staan dat hij zou moeten betalen om de obligatie te mogen bezitten.

Om maar meteen een antwoord te formuleren op bovengestelde vraag: er valt niet te ontsnappen aan het grootste Ponzi schema ooit. Veel beleggers vluchten richting aandelen met een hoog dividendrendement, maar ook die vluchtheuvel zal allesbehalve veilig blijken te zijn wanneer de storm opsteekt. Want de negatieve rente is er niet in geslaagd de economie te stimuleren en wanneer de economische groei tegenvalt, kunnen de bedrijfswinsten bezwaarlijk meevallen. Wie in deze omgeving toch het hoofd boven water wil houden, zal zich moeten wenden tot de edelmetalen. Goud, zilver en platina bieden in de huidige marktomstandigheden wel nog kansen.



Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.