Centrale banken drukken 200 miljard dollar per maand…en er is geen crisis




Graham Summers, hoofd marktstrategie bij Phoenix Capital Research, liet niet na de vinger op een zere plek te leggen waar veel te weinig aandacht aan wordt besteed. De centrale banken drukken nog altijd 200 miljard dollar per maand…en er is geen crisis. Begrijpen wie kan dat zoiets mogelijk is. Het probleem van het uit de lucht plukken van gratis geld wordt vaak alleen maar met de Amerikaanse centrale bank geassocieerd, maar dat zou voltooid verleden tijd moeten zijn. De FED is daar inderdaad mee gestopt, dat klopt als een bus.

Maar de rest van de wereld wordt vaak over het hoofd gezien en dat is een strategische denkfout. De FED is weliswaar op de rem gaan staan en probeert stapsgewijs haar basisrente te normaliseren, maar andere centrale banken zijn bijlange na nog niet zo ver. Zowel de Europese als de Japanse centrale bank blijven aan een vrolijk tempo geld bijdrukken. Die (omgerekend) 200 miljard dollar per maand is een absoluut record, nooit eerder drukten de centrale banken aan zo’n hoog tempo geld. Zelfs niet op het hoogtepunt van de grote crisis van 2008.

200 miljard dollar per maand komt neer op meer dan 2.000 miljard dollar per jaar dat in het financieel systeem wordt geduwd. Het spreekt voor zich dat bij een dergelijke ingreep de inflatiesignalen dieprood oplichten. Voorlopig lijkt het met dat inflatiegevaar wel mee te vallen, maar onder de oppervlakte staat de vulkaan op uitbarsten. Want de inflatie is zich aan het voorbereiden op een onstuitbare opmars.

De Amerikaanse inflatie staat op basis van alle 4 door de FED gebruikte indicatoren boven de gehanteerde objectieven. Bovendien zijn de inflatiecijfers geflatteerd, want er wordt geen rekening gehouden met voedsel en energie. We staan dus aan de vooravond van een inflatievloedgolf en de vraag is uiteraard hoe we ons daartegen kunnen wapenen. Volgens Summers is het antwoord op die vraag heel eenvoudig: goud, zilver, platina en andere edelmetalen kopen. Hij vestigt er de aandacht op dat de goudprijs aan het uitbreken is ten opzichte van zowel de dollar, de yen, de euro als het pond. De goudmarkt ‘ruikt’ dat er inflatie op komst is en verstandige beleggers kunnen zich beter voorbereiden op een inflatiescenario.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.