Waarom Warren Buffett volledig fout zit wat goud betreft




In 1998 hield Warren Buffett zijn legendarische speech op Harvard University waarin hij korte metten met goud maakte als beleggingsinstrument. Het orakel van Omaha zei letterlijk in het volgende (maar dan in het Engels): “Goud is een metaal dat in Afrika of elders uit de grond wordt gehaald, gesmolten waarna er opnieuw een gat in de grond wordt gegraven waar dat goud in wordt verborgen. En de rest van de wereld staat er vol verbazing naar te kijken.’

Uiteraard gaat Warren Buffett hier wat kort door de bocht, hij vertrekt vanuit een volledig verkeerd uitgangspunt. Vanuit zijn standpunt moet een belegging iets opbrengen, zij het in de vorm van dividend zij het in de vorm van rendement. En dat is in het geval van goud dus niet het geval. Maar Buffett gaat dus wel degelijk uit van een best case scenario, hij gelooft in continue economische groei zonder grote schokken. Hier maakt hij dus een grote denkfout, want we leven nu eenmaal niet in de beste van alle werelden. Er zijn een aantal factoren waar Buffett geen rekening mee houdt en die niettemin van doorslaggevend belang zijn.

De centrale banken hebben de afgelopen jaren de wereld overspoeld met gratis geld en dat moet op termijn gevolgen hebben in het verlies van koopkracht. Wie dat niet gelooft, moet maar eens kijken naar het verlies aan koopkracht voor de dollar in de afgelopen 50 jaar. Die koopkracht is over een halve eeuw met 86% gedaald. De cijfers komen uit een onverdachte bron, want ze zijn afkomstig van de St. Louis Fed.

Buffett heeft met dat verlies aan koopkracht dus geen rekening gehouden. Al evenmin houdt hij rekening met het feit dat goud in de afgelopen tientallen jaren meer dan gelijke tred heeft kunnen houden met de inflatie. Sinds 1972 is de goudprijs met meer dan 2400% gestegen, een rekenoefening die de bekendste Amerikaanse belegger waarschijnlijk niet heeft gemaakt. Dus laat u door Warren Buffett geen stroop rond de mond smeren, in de huidige omstandigheden is goud een absolute must in elke portefeuille. Door het optreden van de centrale banken loopt onze koopkracht groot gevaar en alleen goud, zilver, platina en de andere edelmetalen kunnen een helpende hand toesteken.

Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.