Oliemarkt bewijst dat alles-of-niets spelletje op een zeer brutale manier wordt gespeeld




Op de oliemarkt was het gisteren opnieuw droefenis alom. Een vat West Texas Intermediate werd eens te meer 3% goedkoper, waarna zo’n vat nog minder dan 43 dollar kostte. Officieel bevindt de olieprijs zich nu in een bear market. Uiteraard was dit groot nieuws in de media. De uitleg voor de zwakte op de oliemarkt werd er in één moeite bijgegeven: de Verenigde Staten produceren steeds meer olie, waardoor het aanbod op de wereldmarkt de spuitgaten uitloopt.

Meer zelfs, volgens de Wall Street Journal zou er sprake zijn van een heuse export boom, waarmee de Amerikanen in één klap de grootste olie-exporteur in de wereld zou zijn geworden. Maar volgens Arthur Berman van OilPrice.com is dat klinkklare onzin. Op de eerste plaats zijn de VS ook de grootste importeur van olie in de wereld. Dat lijkt een contradictio in terminis te zijn, maar dat is het niet voor wie min of meer weet hoe de oliemarkt in elkaar zit. De Amerikanen voeren inderdaad bijna de helft van hun olie in en dat heeft alles te maken met de kwaliteit van die olie. Volgens het International Energy Agency is de Amerikaanse olie superlichte olie en dat maakt wat de raffinage er van betreft een wereld van verschil.

De VS exporteren misschien 1 miljoen vaten per dag van die ultralichte olie, maar die kan alleen maar in gespecialiseerde raffinaderijen aan een hoge kostprijs geraffineerd worden. Dat verklaart meteen ook waarom West Texas Intermediate als olievariëteit goedkoper is dan de benchmark Noordzeeolie Brent. De Wall Street Journal doet de waarheid dus nog geen klein beetje geweld aan door te stellen dat de VS zonder meer olie-exporteur nummer 1 in de wereld is.

De gang van zaken op de oliemarkt bewijst dat het alles-of-niets spelletje op een zeer brutale manier wordt gespeeld. Overheden en centrale banken doen alles wat in hun macht ligt om de olieprijs zo laag mogelijk te houden, zodat de Amerikanse economie de renteverhogingen kan verteren. Dat de Amerikaanse schaaloliebedrijven inmiddels zware verliezen boeken op elke liter olie die ze bovenhalen (0,33 dollar op elke dollar), is daarbij maar een klein detail., Bovenstaand verhaal moet en zal ooit slecht aflopen en dan zal blijken dat het ganse financieel systeem op los zand is gebouwd, met alle gevolgen van dien.

Goud en zilver in u buurt
Informatie Goud en Zilver
Terugkeer Goudstandaard

Meest Recente Posts

Inschrijven nieuwsbrief

Zo wordt u altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen of wilt u een beroep doen op onze expertise? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.